Friday, 25 October 2013

it's wake up time!!!!!

Apakah belum datang waktunya bagi orang yang beriman untuk khusyuk hati mereka berzikir (mengingati) Allah dan apa yang diturunkan daripada kebenaran. Dan janganlah mereka seperti orang yang diberi kitab sebelumnya, setelah berlalu masa yang panjang atas mereka hati mereka menjadi keras, dan kebanyakan mereka adalah orang yang fasik.  

suarah al-Hadid: 16

 Ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau, dan perhiasan dan bermegah-megah antara kamu, dan berbangga-bangga tentang harta dan anak-anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan petani, kemudian ia menjadi kering, maka kamu melihatnya kuning, kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat ada azab yang keras dan keampunan daripada Allah dan keredaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu. 

surah al-Hadid: 20

Salam Alaik. Rasanya dh boleh stop kot ckp psl hati dn perasaan. Bolehlah ckp jugak. Tp kali ni nak ckp psl something yg jauh lebih important, sgt pentingnya benda ni..lagi penting dr hidup! Powernya benda ni boleh change manusia 360 degree x2. Not my words lah. But the thing that I'm gonna talk about maybe. The two ayat above haritu bru bincang dgn Kak Dilah and beratnya ayat ni..konteks ayat ni mcm sesuai gila untuk masyarakat Islam zmn sekrg. 2 ayat ni mcm mantap gila. Satu ayat suruh bangun cepat2 sebelum Allah tarik dri hati kita any niat nak bgn. Sebelum hati kita dh jdi keras and hitam dek dosa yg terlampau banyak dilakukan. Patu enn..ayat ni pulak lps ayat 16 tu. Yg perkataan bumi sesudah mati tu refer kat apa? mcm refer kat manuasia ke? mcm kiranya kita dh buat dosa yg banyak gila so hati hati kita mcm bumi yg dh mati. Tp Allah ckp Dia boleh hidupkan bumi SELEPAS bumi mati. so kiranya is it saying that we still have a chance?? Aigoo. Hopefully Ya Rabb.

.Ketahuilah olehmu bahawa sesungguhnya Allah menghidupkan bumi sesudah matinya. Sesungguhnya Kami (Allah) telah menjelaskan kepadamu ayat-ayat supaya kamu memikirkannya.

Pastu enn..ayat yg 20 tu pun mcm pang3 kiri kanan dpn belakang. Allah ckp dunia ni game je...maksudnya nikmat dia sekejap and tk penting pun sebenarnya and distract kita dr tujuan sebenar kita. 2:30 AND 51:56. Macam dulu kita main kejar2 ke main masak2 ke...masa main mmg syok gila..pastu lps dh abis main..rasa biasa je..best jugak lah..tp the point is the game akan habis..the game takkan bawak ke mana pun. Lps tu mak kita panggil kita masuk bilik jugk kan. Masuk rumah mandi. Tp lumrah manusia.

Standard ah. Manusia ade nafsu. Manusia nak ade keinginan. Nak bercita2. Mmg tak slh. Malhan mmg sgt2 digalakkan. Tp kjust jgn leka dgn perhiasan yg kejap je ade..jgn distracted atau side-tracked dr main tujuan kita. Nak masuk syurga ni. Eeiii. Tak sbr gile kot. Dh takde penat. Dh takde sakit hti. Sume benda yg best drb berubu2 kali ganda. Just benda yg best harga dia mmg mahal. And Allah dh tolong dh kasi manual mcm mana nak masuk...kita just kene bukak Al-quran tu and try our very best to do what is says. Bestnyaaa. So main point ayat ni mcm duni ni SEKEJAP gile! Jom sume, nak masuk syurga ni. tp jgn lupa usaha. Tp takpe...jgn risau...Allah kan ada....

No comments:

Post a Comment