Sunday, 3 November 2013

Tujuan hidup

Hidup ini satu pinjaman. 

Kita lahir, kita membesar, kita meninggal dan kembali kepada tanah.

Tapi apa makna hidup ini? Siapakah kita di muka bumi ini?

Sekadar organisma datang dan pergi,

Hanya untuk bersukaria tanpa tujuan hidup sebenar

Atau ada signifikankah manusia tercipta di alam indah ini,

Yang membezakan kita dengan haiwan?

Renungkan tujuan kita dicipta.

Berbakti kepada manusia.

"Pulangkan dengan penuh maruah dan erti"

-a samad said-


....sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi...
(2:30)

Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku
(51:56)

Maka apakah kamu mengira bahawa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?
(23:115)

 Mak ai..mcm suduh terang lagi bersuluh...*garu kepala*

Saturday, 2 November 2013

Anthem

...saya dalam gelap...
...dan salah siapa kalau saya tak nampak...
...kenapa orang sekeliling hanya pandai bising...
...tapi tak pandai menghulur tangan...

Jangan pernah judge masa lampau orang lain. Mana mungkin kita tahu jika masa lampaunya itu masa depan kita.

Jangan pernah merasa mulia jika baju kita putih dan tidak pernah bercampur noda, kalau tak pernah kita hulur tangan kepada mereka yang bergelumang kotor.

Jangan pernah rasa bagus dengan hanya menggeleng kepala dan bisng pada yang salah dan pincang, jika kita tak pernah singsing lengan untuk membantu dan membetulkan.

Jangan menyalahkan mereka yang larut hanyut, jika tak pernah cuba tarik mereka yang lemas tenggelem. Apatah lagi nak mengajarkan mereka berenang atau meminjamkan pelampung.

Moga hari ini, esok dan akan datang
adalah yang baik-baik sahaja sampai ke penghujung nyawa.
Moga walau hari ini adalah hitam, kelabu dan kelam
tapi esok masih punya harapan untuk jadi pelangi seribu warna
Minta dengan doa.

Maka anthem anda apa pula?

HLOVATE


...apakah kamu yeng lebih mengetahui ataukah Allah, dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang menyembunyikan syahadah dari Allah yang ada padanya? Dan Allah sekali-kali tiada lengah dari apa yang kamu kerjakan.
(2:140)

Friday, 25 October 2013

it's wake up time!!!!!

Apakah belum datang waktunya bagi orang yang beriman untuk khusyuk hati mereka berzikir (mengingati) Allah dan apa yang diturunkan daripada kebenaran. Dan janganlah mereka seperti orang yang diberi kitab sebelumnya, setelah berlalu masa yang panjang atas mereka hati mereka menjadi keras, dan kebanyakan mereka adalah orang yang fasik.  

suarah al-Hadid: 16

 Ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau, dan perhiasan dan bermegah-megah antara kamu, dan berbangga-bangga tentang harta dan anak-anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan petani, kemudian ia menjadi kering, maka kamu melihatnya kuning, kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat ada azab yang keras dan keampunan daripada Allah dan keredaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu. 

surah al-Hadid: 20

Salam Alaik. Rasanya dh boleh stop kot ckp psl hati dn perasaan. Bolehlah ckp jugak. Tp kali ni nak ckp psl something yg jauh lebih important, sgt pentingnya benda ni..lagi penting dr hidup! Powernya benda ni boleh change manusia 360 degree x2. Not my words lah. But the thing that I'm gonna talk about maybe. The two ayat above haritu bru bincang dgn Kak Dilah and beratnya ayat ni..konteks ayat ni mcm sesuai gila untuk masyarakat Islam zmn sekrg. 2 ayat ni mcm mantap gila. Satu ayat suruh bangun cepat2 sebelum Allah tarik dri hati kita any niat nak bgn. Sebelum hati kita dh jdi keras and hitam dek dosa yg terlampau banyak dilakukan. Patu enn..ayat ni pulak lps ayat 16 tu. Yg perkataan bumi sesudah mati tu refer kat apa? mcm refer kat manuasia ke? mcm kiranya kita dh buat dosa yg banyak gila so hati hati kita mcm bumi yg dh mati. Tp Allah ckp Dia boleh hidupkan bumi SELEPAS bumi mati. so kiranya is it saying that we still have a chance?? Aigoo. Hopefully Ya Rabb.

.Ketahuilah olehmu bahawa sesungguhnya Allah menghidupkan bumi sesudah matinya. Sesungguhnya Kami (Allah) telah menjelaskan kepadamu ayat-ayat supaya kamu memikirkannya.

Pastu enn..ayat yg 20 tu pun mcm pang3 kiri kanan dpn belakang. Allah ckp dunia ni game je...maksudnya nikmat dia sekejap and tk penting pun sebenarnya and distract kita dr tujuan sebenar kita. 2:30 AND 51:56. Macam dulu kita main kejar2 ke main masak2 ke...masa main mmg syok gila..pastu lps dh abis main..rasa biasa je..best jugak lah..tp the point is the game akan habis..the game takkan bawak ke mana pun. Lps tu mak kita panggil kita masuk bilik jugk kan. Masuk rumah mandi. Tp lumrah manusia.

Standard ah. Manusia ade nafsu. Manusia nak ade keinginan. Nak bercita2. Mmg tak slh. Malhan mmg sgt2 digalakkan. Tp kjust jgn leka dgn perhiasan yg kejap je ade..jgn distracted atau side-tracked dr main tujuan kita. Nak masuk syurga ni. Eeiii. Tak sbr gile kot. Dh takde penat. Dh takde sakit hti. Sume benda yg best drb berubu2 kali ganda. Just benda yg best harga dia mmg mahal. And Allah dh tolong dh kasi manual mcm mana nak masuk...kita just kene bukak Al-quran tu and try our very best to do what is says. Bestnyaaa. So main point ayat ni mcm duni ni SEKEJAP gile! Jom sume, nak masuk syurga ni. tp jgn lupa usaha. Tp takpe...jgn risau...Allah kan ada....

Awan :)

haritu aku tgk langit
pastu aku ckp dlm hati
lawanya awan ni
teringt kat kau
:)
...................................

tu lah psl
Allah ciptakan awan
mcm2 bentuk dn rupa
kalau kat stf rase stress tgk je langit
hilg stress tgk awan cantik2
....................................................
owh
subhanallah
cantik betul ciptaan tuhan
kita manusia yg selalu corrupt ngn pencemran
..........................................................................................

Parts and parcel of one of my old chat conversations. I was so innocent when I was younger. Desperately wishing for the better.

Kita kene berubah menjadi lebih baik.
Hari ini lebih baik dr semalam.
Ptg ini lebih baik dr pagi td.
Saat ini lebih baik dr saat td.

 
 

Wednesday, 23 October 2013

I think I'm in love!

Hehe. I think I'm in love. There's no other words than these to describe it. I mean the symptoms are there. Smiling by myself for no reason what so ever, my heart is thumping hard against my chest, just thinking about that particular someone, and definitely, absolutely wanting to hear his voice like all the time. Kyaa!


Hihi. And giggling of course. We can't forget giggling. I mean I still don't know whether to embrace this feeling or control it. But right now there are just so many emotions flowing inside in me I just have to write it down somewhere otherwise, I'm gonna explode with just the sheer intensity of it. Haihh. 

   I just couldn't control it. I mean it just came and shook me with no warning bells at all. I was just enjoying and rocking my single life when suddenly it came and took my heart away. And haha though i haven't posted anything in a very long time..i guess this post does have something to do with the last one. And that makes it more perfect. Not posting anything in a long time and this post connecting with the last post. That means there is a higher probability of not having anyone reading this blog. Hiihihih. Aigoo.  I don't know if he knows or not. I mean i dunno if what I gave was a clue or not. And I'm still in the phase of confusion. I don't even know what it is yet. And what it is at all! And maybe the state of not knowing and the excitement is what is making all of this more interesting. Who knows. Maybe this is just a phase and it will pass. Or maybe it will grow into something more and stay. By more I mean just by myself and not with that particular someone that is making my heart flutter and my stomach aching. Hehe. We'll see how it goes and grows from here.

 


Tuesday, 30 April 2013

sape kata Yuna autotune? sededap apee suara dia...hehehehe


cinta sempurna

penakut

gadis semasa

 dan sebenarnya

 terukir di bintang






Saturday, 6 April 2013

mobile spy..shhh

Missing someone is just a withdrawal syndrome from trying to forget someone. So hang in there people!!

Wednesday, 13 February 2013

falling

i think the last time that we were truly honest to each other..really opened up to each other was the night before i went to college..we were scared that college were going to pull us apart..how right we were...afterwards..i guess things have never been the same...the distance didn't really play a role..but maybe our friends changed...and everything changed..i was really shocked at first when i first found out...and sad maybe..i mean..we weren't anything official or anything..but i always felt that we don't need any official word to make it any truer than it already is..and i dare to write this cause i know that you don't care about me enough anymore to find out anything about me..in a way i guess..that does make me sad..and really..truly.i don't blame anyone in this case...personally..it's all my fault..i plunged in..and it was too hard..i couldn't climb out...so i just stared at the light and wished that one day..i too can reach it..knowing the theory is easy..but hey..practical is an entirely different thing. At first i didn't recognize what it was..i mean..it was foreign..i should have just followed nature...when a pathogen, a foreign substance enters the body...the b cells and T helper cells recognize them...t helper cell secrete lymphokines and help B cells to carry out mitosis more vigourously and thus secreting more antibodies and destroying...the unknown..i should have stopped myself from going further..and now it's just too hard...you see..i'm used to getting what i want...chasing what i want..saying what i want...never thinking bout it..cause that's just how i am..and all this songs isn't helping me...my friends say that we should treat our hearts with our real lover..i should follow their advices

Wednesday, 6 February 2013

the ache

The feeling is like your heart is being shredded into pieces
it's like your heart is being torn into halves
you cant breathe
your chest hets really tight
and your eyes stings
it feels red
it feels teary
but you're not gonna let if fall
cause it's not the right thing to do
cause people say it's wrong
cause people say your tears are too valuable to be wasted for something so 'invaluable'
so you just hold it inside you
and wish that the feeling disappears into thin air
you hope that one morning
when you wake up...maybe..just maybe the feeling will go along with the night
You know what's right and what's wrong
but you know that to do it is so very hard
thought that it didn't really exist in the real world
thought that the songs were imaginary
but you fall
you fall really deep and the walls are so tall and so slippery
you try to climb your way up
but the higher you climb the harder it is when you accidentally fell
so in the end, people look into the hole and wave to you
they try to pull you up but gravity keeps pulling you down
and maybe you're not making the effort to get out of the mess
every time words of love and care are exchanged
your heart blooms
and when reality slaps you hard,
it was never that awful
you are just second or third or maybe last
compared to her you are nothing
to the world you do not exist
you do not live
you do not matter
you are you
and he is he
and she is she
and them....is them
and the box is not for you to reach
the box is not for you to tear
so when the feelings call out to you and you answer
the weird thing is..it doesn't echo...
so you just hurt by yourself
your heart still ache
it feels..like....you cannot breathe no matter how deep you inhale...
your eyes still sting...and still no tear fell...
so you just sit by yourself...keep blinking your eyes in the dark
wondering..thinking...and running
from truth
from yourself
so suffer is the final answer?

Sunday, 27 January 2013

cinta

Salam alaik....

Cinta
lazim dirasa..dirasa manusia...
namun..sukar difahami insan
cukup indah. namun kdang kala seksa
soalan yg jelas
mengapa seksa itu ada jika indah gemar menyapa
kerna....
cinta itu bukan kerna yg hakk.
yang satu
yang kekal.

hampir semua insan pernah merasa cinta itu..tetapi..
hampir jua setiap insan gagal get around that love
to be in love and to love and to want to be loved
is completely acceptable
it is in the human nature
in fact
we are the very essence of the love from our parents
but do not taunt that pure love with nafs
when you doubt yourself...maybe...
just maybe..
there is something deep down that is wrong.
so what do you do?
who do you turn towards to?
and again the answer is something that you already know
love someone for the reason that is pure
love someone for the reason that is forever
love that someone for something that will never leave you
that will love you as equally or just maybe..more
to love and to hold...
we all know what that reason is..
and the only thing that is left...
for us to be string enough to get your butt off that couch and do something about it..
or better yet..that something that we must do..need not butt moving...
but something deeper...
something that requires the movement of your very self...
your very essence..
your heart....
that's okay if you forget..
that;s why you are here...
and that is why i am here...
we are here to remind each other...
of the reason that lasts forever