Sunday, 3 November 2013

Tujuan hidup

Hidup ini satu pinjaman. 

Kita lahir, kita membesar, kita meninggal dan kembali kepada tanah.

Tapi apa makna hidup ini? Siapakah kita di muka bumi ini?

Sekadar organisma datang dan pergi,

Hanya untuk bersukaria tanpa tujuan hidup sebenar

Atau ada signifikankah manusia tercipta di alam indah ini,

Yang membezakan kita dengan haiwan?

Renungkan tujuan kita dicipta.

Berbakti kepada manusia.

"Pulangkan dengan penuh maruah dan erti"

-a samad said-


....sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi...
(2:30)

Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku
(51:56)

Maka apakah kamu mengira bahawa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?
(23:115)

 Mak ai..mcm suduh terang lagi bersuluh...*garu kepala*

Saturday, 2 November 2013

Anthem

...saya dalam gelap...
...dan salah siapa kalau saya tak nampak...
...kenapa orang sekeliling hanya pandai bising...
...tapi tak pandai menghulur tangan...

Jangan pernah judge masa lampau orang lain. Mana mungkin kita tahu jika masa lampaunya itu masa depan kita.

Jangan pernah merasa mulia jika baju kita putih dan tidak pernah bercampur noda, kalau tak pernah kita hulur tangan kepada mereka yang bergelumang kotor.

Jangan pernah rasa bagus dengan hanya menggeleng kepala dan bisng pada yang salah dan pincang, jika kita tak pernah singsing lengan untuk membantu dan membetulkan.

Jangan menyalahkan mereka yang larut hanyut, jika tak pernah cuba tarik mereka yang lemas tenggelem. Apatah lagi nak mengajarkan mereka berenang atau meminjamkan pelampung.

Moga hari ini, esok dan akan datang
adalah yang baik-baik sahaja sampai ke penghujung nyawa.
Moga walau hari ini adalah hitam, kelabu dan kelam
tapi esok masih punya harapan untuk jadi pelangi seribu warna
Minta dengan doa.

Maka anthem anda apa pula?

HLOVATE


...apakah kamu yeng lebih mengetahui ataukah Allah, dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang menyembunyikan syahadah dari Allah yang ada padanya? Dan Allah sekali-kali tiada lengah dari apa yang kamu kerjakan.
(2:140)

Friday, 25 October 2013

it's wake up time!!!!!

Apakah belum datang waktunya bagi orang yang beriman untuk khusyuk hati mereka berzikir (mengingati) Allah dan apa yang diturunkan daripada kebenaran. Dan janganlah mereka seperti orang yang diberi kitab sebelumnya, setelah berlalu masa yang panjang atas mereka hati mereka menjadi keras, dan kebanyakan mereka adalah orang yang fasik.  

suarah al-Hadid: 16

 Ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau, dan perhiasan dan bermegah-megah antara kamu, dan berbangga-bangga tentang harta dan anak-anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan petani, kemudian ia menjadi kering, maka kamu melihatnya kuning, kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat ada azab yang keras dan keampunan daripada Allah dan keredaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu. 

surah al-Hadid: 20

Salam Alaik. Rasanya dh boleh stop kot ckp psl hati dn perasaan. Bolehlah ckp jugak. Tp kali ni nak ckp psl something yg jauh lebih important, sgt pentingnya benda ni..lagi penting dr hidup! Powernya benda ni boleh change manusia 360 degree x2. Not my words lah. But the thing that I'm gonna talk about maybe. The two ayat above haritu bru bincang dgn Kak Dilah and beratnya ayat ni..konteks ayat ni mcm sesuai gila untuk masyarakat Islam zmn sekrg. 2 ayat ni mcm mantap gila. Satu ayat suruh bangun cepat2 sebelum Allah tarik dri hati kita any niat nak bgn. Sebelum hati kita dh jdi keras and hitam dek dosa yg terlampau banyak dilakukan. Patu enn..ayat ni pulak lps ayat 16 tu. Yg perkataan bumi sesudah mati tu refer kat apa? mcm refer kat manuasia ke? mcm kiranya kita dh buat dosa yg banyak gila so hati hati kita mcm bumi yg dh mati. Tp Allah ckp Dia boleh hidupkan bumi SELEPAS bumi mati. so kiranya is it saying that we still have a chance?? Aigoo. Hopefully Ya Rabb.

.Ketahuilah olehmu bahawa sesungguhnya Allah menghidupkan bumi sesudah matinya. Sesungguhnya Kami (Allah) telah menjelaskan kepadamu ayat-ayat supaya kamu memikirkannya.

Pastu enn..ayat yg 20 tu pun mcm pang3 kiri kanan dpn belakang. Allah ckp dunia ni game je...maksudnya nikmat dia sekejap and tk penting pun sebenarnya and distract kita dr tujuan sebenar kita. 2:30 AND 51:56. Macam dulu kita main kejar2 ke main masak2 ke...masa main mmg syok gila..pastu lps dh abis main..rasa biasa je..best jugak lah..tp the point is the game akan habis..the game takkan bawak ke mana pun. Lps tu mak kita panggil kita masuk bilik jugk kan. Masuk rumah mandi. Tp lumrah manusia.

Standard ah. Manusia ade nafsu. Manusia nak ade keinginan. Nak bercita2. Mmg tak slh. Malhan mmg sgt2 digalakkan. Tp kjust jgn leka dgn perhiasan yg kejap je ade..jgn distracted atau side-tracked dr main tujuan kita. Nak masuk syurga ni. Eeiii. Tak sbr gile kot. Dh takde penat. Dh takde sakit hti. Sume benda yg best drb berubu2 kali ganda. Just benda yg best harga dia mmg mahal. And Allah dh tolong dh kasi manual mcm mana nak masuk...kita just kene bukak Al-quran tu and try our very best to do what is says. Bestnyaaa. So main point ayat ni mcm duni ni SEKEJAP gile! Jom sume, nak masuk syurga ni. tp jgn lupa usaha. Tp takpe...jgn risau...Allah kan ada....

Awan :)

haritu aku tgk langit
pastu aku ckp dlm hati
lawanya awan ni
teringt kat kau
:)
...................................

tu lah psl
Allah ciptakan awan
mcm2 bentuk dn rupa
kalau kat stf rase stress tgk je langit
hilg stress tgk awan cantik2
....................................................
owh
subhanallah
cantik betul ciptaan tuhan
kita manusia yg selalu corrupt ngn pencemran
..........................................................................................

Parts and parcel of one of my old chat conversations. I was so innocent when I was younger. Desperately wishing for the better.

Kita kene berubah menjadi lebih baik.
Hari ini lebih baik dr semalam.
Ptg ini lebih baik dr pagi td.
Saat ini lebih baik dr saat td.

 
 

Wednesday, 23 October 2013

I think I'm in love!

Hehe. I think I'm in love. There's no other words than these to describe it. I mean the symptoms are there. Smiling by myself for no reason what so ever, my heart is thumping hard against my chest, just thinking about that particular someone, and definitely, absolutely wanting to hear his voice like all the time. Kyaa!


Hihi. And giggling of course. We can't forget giggling. I mean I still don't know whether to embrace this feeling or control it. But right now there are just so many emotions flowing inside in me I just have to write it down somewhere otherwise, I'm gonna explode with just the sheer intensity of it. Haihh. 

   I just couldn't control it. I mean it just came and shook me with no warning bells at all. I was just enjoying and rocking my single life when suddenly it came and took my heart away. And haha though i haven't posted anything in a very long time..i guess this post does have something to do with the last one. And that makes it more perfect. Not posting anything in a long time and this post connecting with the last post. That means there is a higher probability of not having anyone reading this blog. Hiihihih. Aigoo.  I don't know if he knows or not. I mean i dunno if what I gave was a clue or not. And I'm still in the phase of confusion. I don't even know what it is yet. And what it is at all! And maybe the state of not knowing and the excitement is what is making all of this more interesting. Who knows. Maybe this is just a phase and it will pass. Or maybe it will grow into something more and stay. By more I mean just by myself and not with that particular someone that is making my heart flutter and my stomach aching. Hehe. We'll see how it goes and grows from here.

 


Tuesday, 30 April 2013

sape kata Yuna autotune? sededap apee suara dia...hehehehe


cinta sempurna

penakut

gadis semasa

 dan sebenarnya

 terukir di bintang






Saturday, 6 April 2013

mobile spy..shhh

Missing someone is just a withdrawal syndrome from trying to forget someone. So hang in there people!!